Težave v povezavi s pitjem alkoholnih pijač in viri pomoči v času epidemije koronavirusa

Težave v povezavi s pitjem alkoholnih pijač in viri pomoči v času epidemije koronavirusa

20.04.2020

Epidemija koronavirusa je izredna situacija, v kateri mnogi doživljajo negotovost, strah in skrbi. Vse to lahko poveča željo, da bi težave omilili s pitjem alkohola ali poglobi težave pri tistih, ki so že zasvojeni z alkoholom. Alkohol ima lahko pomirjevalni učinek, a je ta le kratkoročen. Dolgoročno škodljivo pitje alkohola vodi v še več težav, tudi v zasvojenost.

Velja priporočilo, da alkohola v času epidemije koronavirusa ne pijemo oz. ga pijemo čim manj. Epidemijo koronavirusa pa lahko vzamemo tudi kot priložnost za spremembo načina življenja ter opustitev tveganih vedenj, tudi tveganega pitja alkohola. Pri tem je pomembno vedeti, da je delovanje nekaterih virov pomoči v primeru težav z alkoholom v času epidemije okrnjeno.

Viri pomoči v času epidemije koronavirusa

- Zdravstveni domovi (zdravstveno vzgojni centri, centri za krepitev zdravja in centri za duševno zdravje odraslih v okviru zdravstvenih domov)

- Centri in oddelki za zdravljene odvisnosti od alkohola v psihiatričnih bolnišnicah. 

- Centri za socialno delo so za uporabnike odprti le v nujnih primerih, strokovni delavci so na voljo preko telefona ali e-pošte.

- Nevladne organizacije s področja (klubi in društva zdravljenih alkoholikov). 

- Samopomočne skupine za uporabnike (Anonimni Alkoholiki), za svojce (Al-Anon) in mladostnike (Al-teen). 

- Spletna svetovalnica za mladostnike tosemjaz.net deluje nemoteno.

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji je 041 443 443 in deluje ob delavnikih med 16h do 24h, ob sobotah in nedeljah pa med 12h do 24h. Na voljo so tudi strokovnjaki Centra za psihološko svetovanje Posvet na številkah 031 778 772 in 031 704 707.

Če pride do nasilja, pa tudi v tem obdobju velja: pokličete lahko brezplačno telefonsko številko Društva SOS telefon 080 11 55 ali oddate anonimno e-prijavo tukaj, v kolikor pa je treba nemudoma posredovati, pokličite policijo na 113. Društvo za nenasilno komunikacijo ponuja brezplačno 24-urna telefonska številko, 031 770 120, za žrtve nasilja v družini ali v intimno partnerskem odnosu.

 

Več na Portalu MOSA