SVETOVNI DAN BREZ TOBAKA

SVETOVNI DAN BREZ TOBAKA

25.05.2020

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka. Leta 2020 bo svetovni dan boja proti tobaku obeležen v okviru teme "Zaščita mladih pred manipulacijo industrije in preprečevanje njihove uporabe tobaka in nikotina", kot je predlagala Svetovna zdravstvena organizacija. Po mnenju WHO lahko škodljive učinke tobaka razglasimo za največjega 'tihega ubijalca' zdravja.

Po podatkih Inštituta RS za varovanje zdravja število odraslih kadilcev v Sloveniji nekoliko upada, hkrati pa narašča število občasnih in rednih kadilcev med srednješolci. Vsako leto za posledicami kajenja v Sloveniji umre več kot 3.000 prebivalcev, zato z namenom preprečevanja začetka kajenja in spodbujanja opuščanja kajenja v Sloveniji uvajamo številne ukrepe. Eden zadnjih, v okviru celovitega nabora učinkovitih ukrepov, je uvedba enotne embalaže, ki je za cigarete in tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020.

Pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja s pomočjo embalaže želijo s tem ukepom še posebej zaščititi otroke in mlade. Enotna embalaža je eden izmed učinkovitih ukrepov celovitega pristopa nadzora nad tobakom, ki prispeva k znižanju deleža kadilcev, še posebej med mladimi. Z enotno embalažo se zmanjša privlačnost tobačnih izdelkov, prepreči se oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže, poveča se vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril. Prek teh mehanizmov se predvsem zmanjša obseg začetkov kajenja, torej kajenja med mladostniki in mladimi odraslimi, spodbuja pa se tudi opuščanje kajenja ter prepreči ponoven začetek kajenja med nekdanjimi kadilci.

Svet si ne more privoščiti zavajanja z lažmi še ene generacije s strani tobačne in nikotinske industrije, ki se pretvarja, da podpira svobodo osebne izbire, v resnici pa zagotavlja večne dobičke – ne glede na milijone ljudi, ki vsako leto plačujejo s svojimi življenji. WHO poziva vplivneže, v pop kulturi, na družbenih medijih, doma ali v učilnici, ki dosežejo mladino in se z njo povežejo, da bi razkrili manipulativne taktike industrije za ustvarjanje nove generacije uporabnikov tobaka. Mladino moramo opolnomočiti z informacijami, da se bo lahko uprla tobačni industriji, razkrila njihove laži in zavrnila uporabo njenih izdelkov.

 

Vir:https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2020-protecting-youth-from-industry-manipulation-and-preventing-them-from-tobacco-and-nicotine-use