Važno je, da biznis laufa

Važno je, da biznis laufa

24.05.2019

Zaskrbljeni starši so prinesli pokazati reklamni material, ki so ga njihovi otroci prijeli na enem od koncertov v tujini, tokrat v Avstriji. Lično zapakirana highest quality semena canabisa, vizitke podjetij, ki semena in drug pribor prodajajo, filtri in papirčki za zvijanje jointov z napisom (kako ironično) "not sold for use with tobacco".

Reklamni materiali niso nič groznega. Podjetja jih vsak dan ponujajo potencialnim strankam z željo, da se te odločijo za nakup njihovega izdelka. In te so vesele, kadar dobijo vzorček parfuma ali kremice zastonj.

Povsem nekaj drugega je, kadar ponujajo prepovedano drogo (psihoaktivno substanco) in še to mladoletnikom. Pustimo tokrat ob strani kako in s čigavo odobritvijo so se mladoletniki znašli na koncertu v tujini.

Prepovedane droge (PAS), najdemo jih v Uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog  na spletni strani PISRS-a (Pravno informacijski sistem RS), so tiste, katerih neupravičeno proizvodnjo in promet v svojem 186. členu ureja KZ (Kazenski zakonik RS).  V drugem odstavku tega člena zakon pravi »Kdor prodaja, ponuja na prodaj ali brezplačno deli prepovedano drogo, ali nedovoljeno snov v športu, ali predhodno sestavino za izdelavo prepovedanih drog mladoletni osebi….se kaznuje z zaporom od treh do petnajst let.«

Kaznovan seveda ne bo nihče, ker so reklamne materiale prejeli v tujini in ker dejansko v Sloveniji ni bila narejena prijava na policijo. Proizvajalci naših reklamnih materialov pa so se za tak primer tudi zavarovali z napisom "promotional product", "not for sale", "souvenir" in z izjavo, da ne dovolijo semena odnesti v države, kjer jih je prepovedano posedovati ter da so prejemniki njihovih suvenirjev v celoti sami odgovorni za nadaljnjo uporabo teh semen.

Kar me skrbi, je dandanašnja neizmerna lahkotnost dostopnosti trave in ob tem minimalna ali nikakršna kritičnost naše mladine.

Med mladimi velja prepričanje, da je mainstream kaditi travo in da bo tako in tako kmalu legalizirana. Verjamejo v vsemogočnost te popolnoma naravne, čudežne rastline, ki zdravi skorajda vse tegobe in bolezni tega sveta.

Zraven tega so bolj pleasure-business oriented. Je treba biti odprt na priložnosti. Vzeti vse kar ti ponujajo, saj je zastonj. In če še ima babica vrt… ali ob robu sosedovega gozda, ki tudi ne bo pogruntal... bo mogoče kasneje, ko bo iz semena zrasla velika bilka in bo dala obilno letino ratal tudi biznis.

Važno je da biznis laufa.