Mladi sredi počitnic

Mladi sredi počitnic

15.07.2019

Vsekakor je čas počitnic tisti čas, ko si lahko privoščimo marsikaj – ali se ohladimo v morju ali gorskem jezeru, pregrejemo kosti in sprostimo misli, preberemo dobro ali slabo knjigo, si izberemo najboljši okus sladoleda in v svet zremo skozi sončna očala...
Bistvo poletnih počitnic za večino mladostnikov, ki seveda uspešno zaključijo šolsko leto, brez popravnih izpitov, je to, da od 25. 6. pa do 1. 9. ni šole. To pomeni, da ni vsakdanjega zgodnjega vstajanja, učenja, delanja domačih nalog, sploh pa v tem času ni slabih ocen. Zato je zelo pomembno, da se mladostniki v tem času odpočijejo, sprostijo, pozabijo na šolske obveznosti in si naberejo dovolj moči, energije za naslednje šolsko leto.
Čas počitnic je lahko za mladostnike prijetna, lahko pa tudi manj prijetna izkušnja. Vsekakor si otroci in mladostniki, ki prihajajo iz socialno šibkih družin ne morejo privoščiti takšnih počitnic, kot tisti iz socialno stabilnejših družin. Zato pri njih nastopijo občutki manjvrednosti, žalosti in sramu. Številne vladne in nevladne organizacije po celi Sloveniji pomagajo tovrstnim otrokom in mladostnikom in jim tako omogočijo, da številni prvič vidijo in zaplavajo v morju.
Vsekakor poletno vreme mladim omogoča preživljanje počitnic zunaj, izven štirih sten in stran od računalniških zaslonov. Seveda je zmerna uporaba multimedije povsem OK, moramo pa biti pozorni na prekomerno, ki se zaradi obdobja počitnic, brez šolskih in prostočasnih obveznosti, lahko zelo poveča.
Vladne in nevladne organizacije mladim ponujajo kakovostno preživljanje počitnic s tem, da organizirajo številne brezplačne ustvarjalne in športne aktivnosti. Le malo po internetnih straneh je potrebno pobrskati in najdemo številne zelo dobre možnosti. Čas poletja je tudi čas številnih glasbenih festivalov po različnih koncih Slovenije, ki so med mladimi zelo priljubljeni.
»Zato je poletje še vedno sploh in oh fajn.«

Poletni dan,
ki v školjko je ujet,
ki ujet je v srce,
v valj zakopan.

Urška Peterca


Photo by Ylanite Koppens from Pexels