Barvita jesen

Barvita jesen

30.09.2019

Jesen je eden od štirih letnih časov, ko se narava, živali in človek pripravljajo na zimo. Listi dreves se obarvajo v tople rumene, oranžne, rdeče nianse, na koncu tudi odpadejo. Dan postaja krajši in noč daljša. V sadovnjaku, na vrtu, polju in gozdu ljudje pobirajo še zadnje plodove ter jih nato shranjujejo za čas zime, ko narava počiva. Tudi živali se pripravljajo na dolgi zimski spanec...

Mladostniki povezujejo jesen z začetkom šolskega leta, to je čas, ko se zopet začenjajo vsakodnevne šolske obveznosti. Številni mladostniki so zelo aktivni tudi pri izven šolskih dejavnostih, ukvarjajo se s številnimi hobiji. Kot starši se je pomembno spraševati, kateri hobi je koristen in primeren za našega otroka. Prav tako pa moramo biti pozorni, da starši od svojih otrok ne pričakujemo preveč, ker to nosi s seboj neljube posledice - tesnobnost, napetost in pretirano željo po pozornosti ter po neprenehnem dokazovanju. Otroci ne smejo postati žrtve neuresničenih ambicij lastnih staršev. Pozorni moramo biti, da hobijev ni preveč, se pravi, da otroci niso zasičeni z vsemi obveznostmi. Raje manj kot več.

Za mladostnike je pomembno, da dobro štartajo v novo šolsko leto. To pomeni, da so redno prisotni in sodelujejo pri pouku, redno opravljajo domače naloge in se učijo sproti.
Pri učenju je pomembno, da se učijo vedno v istem prostoru, da si ustvarijo učni kotiček. Med učenjem so pomembni odmori. Dolgo sedenje na istem mestu na nezavedni ravni povzroča stres, zato je pomembno, da si na vsako uro učenja vzamemo 5 do 15 minut odmora. Med odmorom možgani na nezavedni ravni še vedno rešujejo težavo in se ne opirajo na prejšnje neuspele idejne rešitve.

Pred učenjem je pomembno, da si izdelamo učni načrt, kdaj in koliko časa se bomo posvetili določeni učni vsebini ter s tem pridobimo pregled nad celotnim delom. Pomembno je, da na začetku celotno snov na hitro preletimo, si izpisujemo neznane besede in označujemo ključne besede, si napravimo miselne vzorce.

Med učenjem uporabljamo razna pisala, markerje različnih barv, samolepilne lističe itd. Izredno pomembno je ponavljanje učne snovi, vedno moramo ponoviti, kaj smo se naučili prejšnji dan ter si za ponavljanje priskrbeti zadostno število dni. Poleg vsega je pri učenju pomemben zadostni spanec, zdrava prehrana in lastna vera v uspeh.

Zato je resnično pomembno, da nas letošnja jesen popelje čim lepše v vse ostale letne čase.

 

Urška Peterca


Photo by KIM DAE JEUNG from Pexels