V ČASU 19…

V ČASU 19…

01.04.2020

Zaščitne maske, umivanje rok, zaprti lokali, omejeno gibanje, strah, skrb, panika, zaprte šole in vrtci, ukinjen javi prevoz, število novo okuženih, število mrtvih..., vse to so besede s katerimi se v zadnjem času srečujemo vsak dan iz ure v uro, iz minute v minuto.
Svetu je zavladal koronavirus, razširjen je po vseh celinah, število okuženih se vsak dan povečuje, prav tako se povečuje število smrti ljudi zaradi okužbe s koronavirusom. Je potrebna PANIKA? NE! Je pa potrebno skrbno držanje navodil in ukrepov, ki jih iz dneva v dan sprejema Vlada Republike Slovenije. To pomeni, da le v nujnih primerih odhajamo od doma in ostajamo doma, razen če zaradi nujnih obveznostih, kot je npr. služba, obisk trgovine s hrano, moramo iti od doma, ob tem pa se držimo vseh higienskih navodil.

Ob tem, ko ostajamo doma, pa tega v tem letnem času, niso vajeni predšolski otroci, osnovnošolci, dijaki in študenti. Zaradi zaprtja vrtcev, osnovnih šol, srednjih šol in fakultet ostajajo otroci, mladostniki doma. Kaj pa počnejo doma? Z vrstniki se ne smejo družiti. Zunaj se ne smejo zadrževati. Kaj pa šola - ali se sploh kaj učijo? Strokovnjaki opozarjajo, da to ni čas počitnic, temveč čas rednega pouka.

Ker se je sitem hitro prilagodil, so mladi v tem času zelo aktivni, pouk poteka preko spleta, videokonferenc, pri večini vsak dan. Vsekakor je obdobje karantene za tiste, ki se znajo samodisciplinirati, to lahko zelo plodovito obdobje, zlasti pri tistih, kjer je še prisotna želja po raziskovanju, učenju in ustvarjanju. Učitelji prav tako spoznavajo pluse in minuse tovrstnega učenja, npr. kako produktivne so v resnici klasične šolske ure v razredih s po tridesetimi učenci v primerjavi s samostojnim delom in svobodno razporeditvijo časa. Tako otroci kot učitelji pa spoznavajo, kako uporabna in (ne)izkoriščena so lahko spletna orodja.

Zaradi zaprtja šol in odpovedi dogodkov mladi zamujajo pomembne trenutke v svojem življenju, pa tudi vsakdanje aktivnosti, kot so klepet s prijatelji in sodelovanje pri pouku v živo. Če smo mladostnike prej odganjali od uporabe interneta, družabnih omrežij itd., pa jim v teh časih velevamo, da je uporaba družabnih omrežij edini možni stik s sošolci in prijatelji. S prijatelji lahko organizirajo virtualno druženje in skupaj popijejo čaj ali kavo, si ogledajo videe, klepetajo...

Čas karantene je idealen čas, ko se lahko posvetimo sebi, svojim hobijem, aktivnostim, prav tako se posvetimo drug drugemu, družinskim članom in veliko stvari počnemo skupaj, od igranja družabnih iger, kuhanja, ogleda filmov in rednega gibanja v naravi. S tem, ko se osredotočamo nase in druge in iščemo načine, kako kreativno zapolniti svoj čas, lahko izboljšamo tudi svoje duševno zdravje, ki je v teh časih ključnega pomena.

Držimo skupaj, bodimo narazen.

 

Napisala: Urška Peterca, univ. dipl. psih.