LAHKO PRILAGODIMO JADRA, ČE NE MOREMO KONTROLIRATI VETRA

LAHKO PRILAGODIMO JADRA, ČE NE MOREMO KONTROLIRATI VETRA

13.05.2020

Občutki napetosti, zaskrbljenosti, strahu, zmede ipd. so naši naravni odzivi na situacije v katerih ne moremo predvideti sledi dogodkov in njihovega zaključka. Prirojeni čustveni in telesni odzivi se aktivirajo, ko doživimo ali ocenimo določeno situacijo kot negotovo in ogrožajočo za naš obstoj ali naše interese. V stresnih in neprijetnih situacijah je najzahtevnejši izziv za nas Optimizem. Takrat preizkušamo svoje misli in stališča, ki Optimizem podpirajo ali mu nasprotujejo.

Na srečo, Optimizem se lahko uči in trenira. Svet ki nas obdaja, ni črno-beli film in njegovi igralci niso samo optimisti ali samo pesimisti. Optimizem ne pomeni, da bomo srečni in zadovoljni, če zanikamo težke situacije v življenju. Pomeni pa, da si lahko pomagamo s pozitivnim odnosom do sveta in težav s katerimi se srečamo na svoji individualni in kolektivni življenjski poti. Na ta način je lahko naše soočanje s problemi manj boleče in bolj konstruktivno.

Včasih ali vsakega toliko časa nam se življenje obrne na glavo in na to nimamo vpliva. Stvari enostavno gredo narobe ne glede na to kaj smo pripravljeni narediti in spremeniti. Tudi, če damo vse od sebe, ne moremo nič rešiti, ker nas problem presega in je izven naše kontrole. Čeprav je pomembno vedeti zakaj se slabe stvari dogajajo in od kod prihajajo, je še bolj pomembno, kako se mi soočamo z njimi, ko nam se znajdejo na poti.

Kako takrat lahko poskrbimo za svojo mentalno zdravje?

Naredimo emocionalno distanco
Neprijetna čustva postanejo nevtralna, če na nastalo situacijo pogledamo racionalno. Ko se misli zbistrijo, neprijetna čustva zgubijo moč nad nami. Takrat se lažje sprijaznimo z dejstvom, da na "višjo silo" nimamo vpliva. Nevarnosti ni dobro podcenjevati, ampak precenjevati tudi ne! Ljudje smo bolj odporni na stresne situacije, kot si to predstavljamo.

Preusmerimo misli
Usmerimo svojo pozornost in energijo na stvari, ki jih lahko nadzorujemo. S tem nižamo zaskrbljenost, strah, nemoč, obup, ... Če svoje možgane zaposlimo z iskanjem najboljših načinov za spopadanje z izzivi, jim ponujamo informacijo, da obstaja možnost rešitve. Na ta način krepimo upanje in vero v pozitiven izhod.

Najdimo vrednost
Stresne situacije nam zaradi svoje invazivnosti in intenzivnosti ponujajo zaklad bogatih izkušenj, ki jih lahko uporabljamo v novih situacijah. Koliko smo sposobni, močni in iznajdljivi, lahko ugotovimo v neprijetnih okoliščinah obarvanih z dozo bolečine, nemira in zahteve po potrpljenju. Njihova vrednost je v tem, da nam ponujajo rast in razvoj.

Delajmo na sebi
Čas lahko izkoristimo na veliko načinov, ki bodo naša priprava za nadaljevanje prihodnosti. Krizo lahko vidimo kot način, da se naučimo nečesa novega, da preverimo lastni svet in možnost, da se premaknemo. Iz nje lahko pridemo bolj zreli, razviti in napredni. Delajmo stvari, ki nas veselijo, ki nas pomirjajo in jih imamo radi.

Spoštujmo malenkosti
Hvaležnost za malenkosti, ki jih doživljamo tekom dneva, nam omogočajo, da večkrat ponovimo občutke dobre volje, zadovoljstva in radosti. Prijetna čustva so, enako kot neprijetna, stvar trenutka. Čas njihovega trajanja je omejen. Z njihovim večkratnim ponavljanjem okrepimo svojo notranjo moč. "Male zmage vodijo k velikim dosežkom."

Pogovarjajmo se
Vzdržujmo kontakt z ljudmi in pogovarjajmo se o svojih strahovih, žalosti, jezi, zaskrbljenosti, nezaupanju, ... Pogovor je najboljše zdravilo za naše srce. Dovolimo si šibkosti. Poiščimo pomoč, ko jo potrebujemo, ker vedno obstajajo osebe, ki so pripravljene pomagati - ljubeznive in ljubeče. Toliko je pozornih ljudi na svetu, ki nas bodo sprejeli in podprli.

Držimo se rutine
Organizirajmo dan in strukturo časa razdelimo na obveze, telovadbo, počitek, hobije in druženje. Vzpostavljeni ritem uravnoveša naše psihofizično zdravje in nas osvobaja odvečne napetosti in stresa. Ponuja nam predvidljivost in s tem nam zagotavlja občutek kontrole vsaj nad lastnim življenjem v našem mikrosvetu.

Zapomnimo si, da bo to minilo
"Ne dovolimo, da nam včeraj vzame danes." Nimamo kam pobegniti in skriti se kar koli nam se dogajalo. Moramo iti naprej ne glede na to, kakšen bo izid "zgodbe" in kako bo vplival na naše življenje, Vemo vsaj to, da bo enkrat zaključeno, ker vsaka situacija ima svoj KONEC!