Smo žrtve ali gospodarji svoje usode?

Smo žrtve ali gospodarji svoje usode?

18.05.2020

Situacija, v kateri smo se znašli v tem letu, je zagotovo pomembna in za marsikoga tudi prelomna. V katero smer se bodo stvari v našem življenju obrnile, je v veliki meri odvisno od vsakega posameznika. Ne glede na to, da imamo kdaj morda občutek, da nam drugi, predvsem različne avtoritete, krojijo življenje in določajo kako ga naj živimo, smo mi sami tisti, ki imamo moč, da živimo življenje po svoje. Naši občutki, naša čustva in naše delovanje ostaja naše, ne glede to kaj se dogaja v svetu.

Otroci so v tem obdobju vsekakor še posebej na udaru. Prikrajšani so za stike z vrstniki, kar je za njih izjemno pomembno z vidika socialnega, emocionalnega in osebnostnega razvoja. Zraven tega so izrazito obremenjeni s šolskim delom, ki se zažira v njihovo domačo rutino, kar je že samo po sebi svojevrsten izziv, pogosto pa posredno čutijo tudi stres od staršev. Otrok ne moremo obvarovati pred tem kar se dogaja, zato je prav, da se z njimi o tem pogovarjamo, da tudi izrazimo naša čustva, naše skrbi. Tako ali tako jih bodo zaznali, s tem da bodo neizgovorjeni in nenaslovljeni strahovi v njihovih očeh zavzeli še večjo in pomembnejšo vlogo, saj si jih sami ne bodo znali razložiti in umestiti v svoj svet. 

Ravno otroci so tisti, ki nam pogosto zrcalijo nas same in naše odzive. Zato poskušajmo pogledati na situacijo še iz njihove perspektive in razmisliti kaj to pomeni za njih. Ali živimo tako, da smo osredotočeni nase in na to, kar nam je zares pomembno ali se ukvarjamo s politiki in situacijami, na katere nimamo vpliva? Prevzemamo odgovornost zase ali zapadamo v vlogo žrtve in izražamo nemoč?

Odrasli smo varuhi otroških svetov, mi smo tisti, od katerih se učijo, mi smo tisti, od katerih prevzemajo prepričanja o sebi in o svetu. Potrudimo se ravnati tako, da ustvarjamo svet, v kakšnem si želimo, da otroci živijo.

Viktor Frankl, ustanovitelj logoterapije in eksistencialne analize je zelo lepo povzel: "Med dogodkom in našim odzivom je prostor. Znotraj tega prostora biva naša moč, da izberemo svojo reakcijo. V našem odzivu se odražata naša rast in naša svoboda."