NAJ BO UČENJE NA DALJAVO USPEŠNO IN ENA LEPA NOVA IZKUŠNJA!

NAJ BO UČENJE NA DALJAVO USPEŠNO IN ENA LEPA NOVA IZKUŠNJA!

01.06.2020

Znašli smo se v razmerah, ki nam ponujajo več vprašanj kot pa odgovorov. Večina od nas si nikoli ni mislila, da bomo morali z masko na obrazu v trgovino in da se bo naše življenje drastično spremenilo vsaj za nekaj mesecev. Lahko bi rekli iz danes na jutri.

V vrtincu sprememb se je znašlo tudi šolstvo. Kaj pa zdaj? Kako bo potekal pouk? Kako bomo zaključili razred/letnik? Kako pa bo z maturo? ... In še in še vprašanj, ki so se porajala učencem. Nekateri so sicer v začetku bili kar zadovoljni, saj so po njihovem dobili bonus počitnice. Potrebno je bilo sneti rožnata očala in se spustiti na realna tla. Klasični pouk je zamenjal pouk od doma.

Vsaka pot se mora nekje začeti in končati. Moramo biti močnejši od virusa in iz situacije v katero smo bili pahnjeni izvleči čim več. Pri pouku na domu in predvsem učenju moramo biti pazljivi kar na nekaj korakov, da ne pademo.

DISCIPLINA je eden izmed glavnih korakov. Če pri pouku na domu tega ne upoštevamo oziroma je ne vzpostavimo, potem nam naslednji koraki ne koristijo kaj dosti. Od vsakega posameznika je odvisno, na kakšen način in kako resno bo vzel svoje delo.

Pomembna pri učenju je tudi ORGANIZACIJA. Za vsak dan posebej si je potrebno splanirati delo, ki moramo opraviti. Prelaganje dela na naslednji dan se ne splača, saj se zapletemo v mrežo iz katere skoraj ni izhoda. Pomemben je RED, ki nam nudi varnost in RUTINA, ki nas spodbuja k boljši samodisciplini.

Zelo pomembno je, da vemo za kaj delamo, zaupamo vase in vemo, da zmoremo in tako krepimo svojo SAMOPODOBO. Poznati moramo svoj tempo učenja, ki se morda razlikuje od drugih in vedeti moramo, da s tem ni nič narobe. Slediti je treba samemu sebi.
Dan se od dneva razlikuje tako, kot tudi MOTIVACIJA za naše delo. Dober način za pridobivanje motivacije je pogovor s sošolci, prijatelji, starši. Tako se boste zavedali, da niste sami in boste mogoče dobili kakšen dober nasvet in vsekakor boste dobili podporo, ki je v teh časih pomembna.

V valu učenja in s soočanjem s poukom na domu si je potrebno organizirati tudi PROSTI ČAS. Mogoče se vam zdi, da nimate časa, da bi se sprostili in zadihali, ker morate nujno oddati seminarsko nalogo do jutri. Zaradi ure sprostitve ne bo konec sveta. Pomembno je, da svoje delo vzamemo resno, vendar, če bomo nenehno pod pritiskom, naše delo ne bo tako uspešno, zato moramo zadihati, se umiriti in iti naprej.

Za konec pa, naj bo pouk na domu čim bolj uspešen in naj bo to za vse nas izkušnja, o kateri bomo pripovedovali našim zanamcem.