Kajenje ni tako drago kolikor je drago naše življenje

Kajenje ni tako drago kolikor je drago naše življenje

31.05.2020

Lahko naštejemo veliko razlogov, zakaj bi nehali s kajenjem. Ključni razlog je, da kajenje ogroža naše zdravje in povezano z njim - življenje. Kaj je pa na tem svetu bolj vredno za nas, kot naše življenje?

Telo, psiha in odnosi so mehanizmi, ki nas vzdržujejo žive. Odvisno od tega kako skrbimo za te mehanizme je odvisna kvaliteta in trajanje našega življenja.
V povezavi z omenjenimi mehanizmi poglejmo kateri so "plusi" za prenehanje kajenja.

Fizični plusi so: izboljšanje čuta za vonj in okus, boljša cirkulacija krvi v telesu, pravilno delovanje srca, beli zobje, svež dah, bolj zdrav videz kože, prenehanje kašlja, manjša možnost za kronične in smrtonosne bolezni (karcinom, infarkt, bronhitis, ...).
Psihični plusi so: občutek svobode in zadovoljstva namesto stalnega hrepenenja in občutka podrejenosti, ker nam kajenje diktira in organizira naš dnevni ritem ... vse dokler smo budni moramo najti čas in prostor, da kajenje umestimo v naš razpored brez možnosti izjeme; nadzor lastnega vedenja, ker naša osebnost kontrolira naše vedenje, ne pa obratno; višja samopodoba in samospoštovanje, ker smo predvsem sebi in nato drugim dokazali, da zmoremo brez; občutek odgovornosti do samih sebe, ker s prenehanjem kajenja dejansko pokažemo, da skrbimo zase in svoje življenje; pozitiven vzor drugim in otrokom, ki jih od malega učimo, da je kajenje škodljivo.

Družbeni/odnosni plusi so: večja naklonjenost družine, prijateljev in vseh drugih, ki nam dobronamerno želijo, da skrbno ravnamo s svojim zdravjem; ne počutimo se nelagodno / jezno / manj vredno v krogu ljudi, ki kajenja ne podpirajo ali na dogodkih in prostorih v katerih je kajenje prepovedano; imamo več časa, ki ga lahko izkoristimo za druženje ali neke druge interese; denar, ki zapravimo za kajenje lahko podarimo ali bolj kvalitetno uporabimo; ne obremenjujemo ne svoje ne družbene oz. skupne "blagajne" z zdravljenjem različnih in težkih bolezni, ki jih izziva kajenje; naše obleke in stanovanjski prostor dišijo po svežem; drugi ljudje in otroci v čigavi bližini kadimo, ne bodo več "prisilni" kadilci.

Odločitev je prvi in osnovni korak, da prenehamo s kajenjem... Želim nehati in lahko neham!
Dan in datum, ki ga izberemo za prenehanje kajenja naj nam bo poseben... Lahko je 31. maj - Svetovni dan brez tobaka. "S tem dnem je želela WHO povečati zavedanje ljudi o škodljivih učinkih kajenja. Vsako leto zaradi posledic kajenja umre okoli 5,4 milijonov ljudi."

Kratkoročni cilji nam pomagajo, da nam bo vsak dan brez kajenja zmaga in praznik. Razmišljajmo na dnevni ravni kaj se dogaja z našim telesom in kako se počutimo zdaj, ko ne kadimo ne pa, kako nikoli več ne bomo kadili.
Fizična nagrada nas opozarja, da delamo nekaj velikega in pomembnega zase. Podarimo si nekaj, kar nas osrečuje, z denarjem, ki smo ga prihranili.
Psihična nagrada je ponos in zadovoljstvo, ki nas obdaja vsakič, ko svoje hrepenenje po kajenju premagamo.

Vztrajajte in počutite se dobro zaradi samih sebe, ker nikoli ni prepozno za odločitev, da prenehate s kajenjem in če vam kdaj spodleti si zapomnite, da 1-2 zgubljeni bitki, ne pomenita izgubljene vojne.