COVIDOVE POČITNICE

COVIDOVE POČITNICE

18.08.2020

Vsekakor letošnje počitnice potekajo drugače kot kakršenkoli počitnice v preteklosti. Seveda, prisoten je COVID 19. Preteklo šolsko leto se je končalo popolnoma na drug način, nekaterim je bilo to všeč, spet drugim ne. Glede začetka novega šolskega leta še ne vemo nič kako bo vse skupaj sploh potekalo. Tako so osnovnošolci, dijaki in študentje v veliki negotovosti kaj, kako, kje in kdaj.

Še vedno velja, da so počitnice čas počitka, miru, sprostitve, regeneracije in polnjenja svojih baterij, ki so se tekom leta izpraznile. Zato je poletje še vedno sploh in oh fajn. Je pa pomembno, da ob vsej uživanciji še vedno dosledno upoštevamo vse ukrepe in navodila glede Covida 19. Dogaja se, da zlasti mladi navodil ne upoštevajo, največkrat kadar so v družbi na določenih zabavah, kjer vse poteka brez meja. Kljub temu, da so se poleti ukrepi glede Covida razrahljali, pa število okuženih v zadnjem času močno narašča, tako, da ne vemo kaj nas čaka jeseni.

Letos nam je počitnice popestrila država z uvedbo počitniških bonov, ki jih do konca leta lahko unovčimo po vseh turističnih krajih po Sloveniji. Vsaj nekaj, bi lahko dejali ob vsej tej krizni situaciji, ki se dogaja v Sloveniji in po svetu. Zaenkrat je bilo unovčenih 361.232 bonov.

Kaj pa mladi sploh lahko počnejo v času počitnic, zlasti tisti, ki niso odšli na morje? Na voljo je veliko kulturnih in športnih aktivnosti in destinacij po Sloveniji, ki so primerne za preživljanje prostega časa za mlade, le po spletu je potrebno pobrskati. Super je, da mladi raziskujejo Slovenijo. Veliko je tudi priložnosti za opravljanje prostovoljskega dela. Je pa res, da je letos poletnih festivalov, ki so med mladimi zelo priljubljeni, še enkrat manj kot v preteklih letih. Upajmo, da bo naslednje leto drugače.

Je pa Eurofund objavil izsledke raziskave vpliva Covid-19 na mlade. Rezultati kažejo, da se mladi soočajo s slabšim duševnim počutjem in višjo stopnjo osamljenosti kot druge starostne skupine. Večina mladih se sooča tudi z izgubo zaposlitve, zmanjšanjem obsega delovnega časa in občutkom negotovosti glede njihove profesionalne in finančne prihodnosti.

Prav tako je Mladinski svet Slovenije v času epidemije izvedel raziskavo med mladimi na temo sprememb, ki jih je prinesel pojav novega korona virusa. 72% mladih ocenjuje šolanje od doma kot manj učinkovito kot običajno šolanje, pri tem pa vidijo številne ovire. 47 % respondentov navaja, da so se jim prihodki v času epidemije znižali. Velika večina mladih - 85%, je v obdobju epidemije zaznala tudi pozitivne spremembe-zdrav življenjski slog, čas zase, več časa za družino, solidarnost, skrb za prehrano...
V prihodnosti je pomembno, da smo optimisti in upamo na najbolje kar se bo vse še dogajalo.

Samo ljubezen lahko združi ljudi na tak način, da jih izpolni in naredi popolne, saj jih le ona lahko popelje in združi v tistem, kar je najgloblje v njih.

Urška Peterca, univ.dipl.psih.