Moj prvi šolski dan

Moj prvi šolski dan

02.09.2020

Prvi šolski dan je pomemben mejnik v našem življenju, predstavlja začetek nečesa čisto novega, nepoznanega in hkrati zelo vznemirjujočega. Vstopamo v svet novega šolskega okolja, svojih novih sošolk in sošolcev, učiteljev, šolskih predmetov in še marsikaj bi lahko dejali. Pomembno je, da je vstop v šolo pri vsakemu posamezniku čim bolj prijetna izkušnja, nekaj kar ti ostane v lepem spominu za vse življenje in na čemer lahko gradiš v prihodnosti.
Tokrat so spomine ob svojem prvem šolskem dnevu obujali delavci Društva Projekt Človek:

Moj prvi šolski dan je bil tesnoben. Bilo me je strah, počutila sem se zgubljeno med novimi ljudmi in ves čas sem jokala.

Od mojega prvega šolskega dne se najbolj spominjam, da smo prvi dan dobili za posladek indijančke. To je bilo takrat " vav " ( cca. 30 let nazaj ). Se pa tudi spominjam lansko leto, ko je moja hči prvič šla v šolo - kako je bila vznemirjena in ponosna sama nase. Zgledala je tako " odraslo " in obenem tako "otroško". Bil je velik dogodek kateremu je sledilo posebno praznično kosilo v Mcdonalcu in velik sladoled za sladico.

Svojega prvega dneva šole se spomnim bolj megleno. Sedeli smo v veliki telovadnici, bilo nas je ogromno in mene je zanimalo predvsem to, s kom bom v razredu, če koga poznam že od prej, če mi bodo sošolci simpatični ali ne. Ne spomnim se, če so mi bili, smo se pa celo osnovno šolo zelo dobro razumeli in se skupaj zabavali. Najbolj mi je ostalo v spominu to, da je nekdo (najbrž ravnateljica) v svojem govoru rekel, da je šola naš drugi dom. Takrat se je v meni prebudil upor in rekla sem si, da to pa že ni moj dom. Moje asociacije na dom so bile pač drugačne od njihovih :)

Huaaa, to je bilo pri meni 43 let nazaj...a ti veš, da jaz ne vem več, kaj se je takrat dogajalo. Tudi nekih asociacij nimam več.

Jaz se svojega prvega dne v šoli sploh ne spomnem :O

Moj prvi šolski dan je zelo daleč. Sploh tisti v osnovni šoli. Spomnim se, da so nas pogostili in da so me dali v napačni razred in me potem prestavili. Spomnim se, da sem bila ponosna, da sem šolarka in imam lepe spomine. Prvi šolski dan v srednji šoli je bil drugačen. Vse zelo hladno, profesorji so nas vikali in klicali po priimkih. Občutek hladu se je vlekel celo srednjo šolo. Prvi šolski dan na faksu. Prijetno. Nisem poznala nikogar, vendar sem že prvi dan navezala stik s sošolko s katero sva bili prijateljici cel faks. In potem v vlogi starša, prvi šolski dan hčerke je bil nekaj posebnega, predstava v šoli, topel sprejem otrok s strani učiteljice in potem družinski izlet v Bohinj. Kljub veselju malo cmoka v grlu, ker se je začelo novo obdobje v življenju naše družine, povezano z novimi obveznostmi. In letos prvi šolski dan hčerke v sredno šolo, zadovoljstvo, da ji je bilo všeč, da je bila ponosna fazanka in zavedanje, da otroci zelo hitro odrastejo, mi pa se staramo.

Spomini na moj prvi šolski dan so zelo lepi. Bil je čas, ko smo se vsi oblekli v modro bela oblačila, punce v modre oblekice, fantje v modre hlače, zgoraj smo imeli oblečeni bele srajčke. Okrog vratu smo imeli zavezane rdeče rutke, glavo pa nam je krasila modra titovka z rdečo peterokrako zvezdo. Vsi ponosni smo stali v dveh vrstah v naši veliki šolski telovadnici in bili deležni čudovite proslave, ki je bila namenjena samo nam. Počutila sem se že zelo veliko in zelo pomembno. Bilo je čudovito, posebno.

Jutro prvega šolskega dne je bilo seveda drugačno kot vsako drugo. Prva domača naloga, ki sem jo z veseljem opravila je bila, da oblečem svojo rumeno rutko, da slučajno ne bi kdo mislil, da hodim še v vrtec, to bi bilo čisto nesprejemljivo saj sem odrasla oseba! Ko je bilo tekanja po stanovanju konec, je sledilo fotografiranje z šolsko torbo pred vhodnimi vrati, nasmeh na obraz, iskrice v očeh in že sem drvela proti šoli. Pred šolo nas je pozdravil gospod ravnatelj in nam zaželel uspešno šolsko leto, tam so bili tudi starejši učenci, mislim da so bili že v tretjem razredu. Nato smo šli v svoje učilnice. Sedli smo v krog, vsak se je predstavil in povedal nekaj o sebi. Ugotovili smo, da imamo v razredu dva fanta z imenom Blaž. Predlagali smo, naj se vedno oglasita oba in naj učiteljica odloči koga želi. Sledila je malica, ki smo jo vsi čakali, popila sem dve skodelici čaja, saj je bil zeloooo dober. Po malici smo pregledali zvezke in primerjali barve, kateri je lepši. Ko je zazvonil zvonec smo pospravili za sabo in mislila sem, da je mojega super prvega šolskega dne konec. Šla sem proti mami in očetu, ki sta me čakala pred šolo in razveselila sta me z izletom v živalski vrt, seveda smo za konec prvega dne šli tudi na čokoladni sladoled.

Napisala in uredila: Urška Peterca, univ.dipl.psih.