Kako se spoprijeti s krizno situacijo

Kako se spoprijeti s krizno situacijo

11.11.2020

Kadar krizna situacija traja dlje časa, se začnejo pojavljati različni odzivi, ki se lahko odražajo na vseh področjih našega delovanja – na miselnem, čustvenem, telesnem, vedenjskem in socialnem. Ti odzivi nam lahko predstavljajo podporo ali oviro pri spoprijemanju s krizno situacijo. Pomembno je, da se zavedamo, da so različni odzivi v krizni situaciji pričakovani in normalni, da pa je dobro prepoznati (in krepiti) tiste, ki so nam v pomoč.

V zloženki, ki so jo pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, so opisana možna doživljanja in odzivi v različnih obdobjih krize - na začetku, med trajanjem krizne situacije ter po njej. Opisani so tudi nekateri načini ki so nam lahko v pomoč pri našem spoprijemanju z njo.

Iz zloženke

Krizna situacija, sploh, če je trajala dolgo in nismo imeli veliko nadzora nad njenim potekom, pusti sledove pri vseh. Pri nekaterih se lahko zgodi, da se ovirajoči odzivi, ki so značilni za obdobje, ko je grožnja aktualna, podaljšajo tudi v obdobje po krizi. Za te posameznike bo krizna situacija pustila predvsem neugodne posledice. Pogosto bodo podoživljali krizo in se soočali z vznemirjajočimi čustvenimi odzivi (npr. z jezo, razdražljivostjo, otopelostjo), kar lahko privede tudi do razvoja duševne motnje. Zato je v takšnih primerih ključno iskanje strokovne pomoči. Tako kot za obdobje med samo krizno situacijo je tudi za obdobje po njej običajno, da bomo občutili nihanje, predvsem na miselnem in čustvenem področju. Lahko nas bo strah, da se bo situacija povrnila, spet drugič bomo bolj samozavestni z zavedanjem, da smo se s krizno situacijo enkrat že soočili. Na nekatere posameznike pa bo imela krizna situacija pozitiven vpliv (osebnostna rast), saj jim bo uspelo na celotno krizno situacijo pogledati drugače; sprejeli jo bodo kot izziv in priložnost za spremembo odnosa do sebe in drugih. Prepoznali bodo pozitivne spremembe v pogledu na svet, prioritetah in pričakovanjih, odkrivali bodo nove načine skrbi zase in bližnje.

Celotna zloženka je dostopna tukaj.

 

Vir: www.infomosa.si