Delo z mladostniki - izzivi, ki bogatijo

Delo z mladostniki -  izzivi, ki bogatijo

18.04.2018

Na naših skupinah se trudimo, da mladostnikom omogočamo dovolj varen prostor, kjer lahko sproščeno in brez zadržkov izražajo svoja mnenja, prepričanja ter doživljanja o sebi in drugih.

Pomagamo jim, da prepoznajo svoje talente in potenciale, ki so žal velikokrat skriti za debelo plastjo destruktivnih misli o sebi. Preko različnih aktivnosti in debat jih usmerjamo, da bi lažje razumeli sebe in si tako omogočili lepšo popotnico za odraslo življenje.

Delo z mladostniki je lahko včasih pravi izziv. Nemalokrat dobiš ob njih občutek, da prihajajo iz drugega sveta. Takšnega, ki je poln nasprotij, vihravosti, nihajočega razpoloženja, nesmiselnosti, brezciljnosti, melanholije ... Zaradi te zmede, ki v turbulentnem obdobju najstništva upravičeno nastaja v njihovih glavah, pogosto dobijo etiketo, da so naporni, neukrotljivi, neznosni in leni. Kljub dejstvu, da te oznake do neke mere držijo in da lahko kdaj v nas sprožajo neprijetne občutke, jim želimo priti nasproti z razumevanjem.

Verjamemo v naše mladostnike in njihovo sposobnost, da lahko z močno voljo in vztrajnostjo uresničijo vse cilje, ki si jih tekom vključenosti v naš program zadajo.

Kako pa naši mladostniki vidijo skupino?

»Všeč mi je to, da delimo svoja mnenja, da spoznavamo nove ljudi, se pogovarjamo različne stvari in odpiramo zanimive teme. Všeč mi je kako vrstniki razmišljajo in kakšne so njihove reakcije, ko se pogovarjamo. Super mi je, da se ne smemo drogirati.«