Mladi so v času epidemije najbolj na udaru

Mladi so v času epidemije najbolj na udaru

21.01.2021

Čas epidemije je poln izzivov in stresen za marsikoga od nas, a zagotovo je še posebej težek za mlade. 

Njihova življenja so se drastično spremenila. Šolajo se od doma, ne morejo se več družiti s sošolci in prijatelji, odpadle so športne, kulturne in ustvarjalne dejavnosti, nekateri so se morali preseliti iz dijaških in študentskih domov nazaj k primarni družini. 

Mladinski svet Slovenije je v času epidemije izvedel raziskavo med mladimi na temo sprememb, ki jih je prinesel pojav novega korona virusa, ki je pokazala, da je kriza ob epidemiji prizadela mlade, tako v smislu nenadnih sprememb (npr. selitve), znižanja prihodkov, sprememb v njihovem duševnem stanju ipd. Mladi so izrazito pogrešali normalne socialne stike, predvsem s svojimi prijatelji in sošolci; so pa zaznali tudi nekaj pozitivnih sprememb v času epidemije.

Šolanje ocenjujejo kot manj učinkovito, kot v živo. Ob tem bi dodali, da je zraven edukativne funkcije šole, zelo pomembna tudi socialna komponenta in šolsko okolje je zelo pomembno za socializacijo mladih. Zraven tega vsi niso imeli oz. nimajo ustrezne opreme in pogojev, svojega prostora in miru. 

Mladim, ki so prej opravljali študentsko delo, se je prihodek zelo znižal.

Okrepil se je občutek osamljenosti, zaradi samoizolacije in odsotnosti običajnih stikov. Glede na omenjeno anketo jim je najbolj manjkal stik s sošolci, saj so pogrešali skupno učenje in medsebojno pomoč. 

Ne glede na vse našteto, pa tudi mladi zaznavajo prednosti, ki jih je ta spremenjen način življenja prinesel. Med njimi so v anketi Mladi v času epidemije COVID-19 navajali preventivne ukrepe kot higienske standarde za prihodnost, zdrav življenjski slog, trajnostna naravnanost v smislu varovanja okolja, mirnejši tempo življenja, delovni čas trgovin (zaprte ob nedeljah), več časa za družino, manj prometa, šolanje ali delo na daljavo (vsaj občasno), čas zase, spremenjene nakupovalne navade, solidarnost, digitalizacijo in skrb za prehrano.

 

Če vas zanima več o raziskavi, je dostopna tukaj: http://mss.si/novice/rezultati-ankete-mladi-v-casu-epidemije-covid-19/