Mladostništvo kot razvojna faza

Mladostništvo kot razvojna faza

04.03.2021

Mladostništvo je razvojna faza, ki je med otroštvom in odraslostjo. Za otroke je značilno, da še niso zmožni sami poskrbeti zase, za svoje preživetje in so zato odvisni od odraslih (staršev), na katere so tudi navezani. Zdravi odrasli ljudje pa so zmožni poskrbeti zase, za svoje potrebe, za svoje preživetje in obstoj, niso toliko navezani na svoje starše, bolj so na partnerje in večinoma so odgovorni za obstoj drugih – svojih otrok. So neodvisni in se za svoje delovanje samostojno odločajo.

Mladostniki so pa nekje vmes. So zmožni poskrbeti za svoj obstoj? Se samostojno odločajo? So bolj navezani na starše ali na partnerje oz. vrstnike?

Na ta vprašanja je težko enoznačno odgovoriti. Delno zato, ker je obdobje mladostništva relativno dolgo in so velike razlike na začetku in na koncu tega obdobja, delno pa zato, ker imajo mladostniki še vedno nekaj značilnosti otrok in hkrati že nekaj značilnosti odraslih. V tem obdobju posameznik postopno dozoreva v odraslo osebo.

Za vsako življenjsko obdobje so značilne določene razvojne naloge, s katerimi se mora posameznik soočiti, da lahko njegov razvoj normalno teče naprej.

Razvojne naloge v mladostništvu so:
- Ustvarjanje zrelejših odnosov z vrstniki
- Oblikovati žensko ali moško vlogo
- Sprejemati lastno telo
- Doseči čustveno neodvisnost od staršev
- Oblikovati lastno hierarhijo vrednot in etičnih načel
- Pripravljati se na poklic in na odgovorno vlogo v družbi

V mladostništvu zraven tega sprejemamo še nekatere življenjsko pomembne odločitve – izbira primernega šolanja za določen poklic, v nekaterih primerih tudi izbira življenjskega partnerja.

Zraven tega pride do sprememb v psiholoških potrebah mladostnikov. Nekatere potrebe pridejo bolj v ospredje, pojavijo pa se nekatere povsem nove.

Nekaj pomembnejših potreb mladostnika in mladostnice:
- Potreba po pripadnosti skupini vrstnikov
- Potreba po samostojnosti, doseganju lastnih ciljev
- Potreba po lastni identiteti (ločeni od drugih)
- Potreba po sprejetosti in čustveni podpori
- Potreba po potrjevanju lastnih vrednot, stališč, mnenj
- Potreba po spolnosti in bližini

Osrednji proces, ki se dogaja v mladostništvu pa je oblikovanje identitete – Kdo sem?
Temu je podrejeno marsikatero vedenje, raziskovanje in razmišljanje.

V mladostništvu pridobivajo vedno večjo pomembnost vrstniki, znotraj katerih si posameznik išče tudi partnersko zvezo. Hkrati pa ostaja družina še vedno zelo pomembna v življenju mladostnika. V odnosu do družine želi biti samostojen, neodvisen in enakovreden član. Vedno bolj postavlja meje, da zaščiti svojo zasebnost, intimo. Od drugod prinaša nova razmišljanja, vrednote in izkušnje, kar zna zamajati družinsko dinamiko in sprožiti konflikte. Postajajo tudi vedno bolj kritični do sveta okrog sebe in predvsem opažajo neskladje med besedami in dejanji – ter se temu tudi upirajo.

Pomembno je, da starši in druge pomembne odrasle osebe opazijo kaj se dogaja z mladostnikom in da mu postopno dopuščajo vedno več svobode in samostojnosti, da se bo lahko razvil v zdravo, zadovoljno in izpolnjeno odraslo osebo.