Stereotipi o mladostnikih

Stereotipi o mladostnikih

18.03.2021

Navajamo nekaj mitov, ki jih je za uspešno delo z mladostniki potrebno razbiti.

• Mit: Vsi mladostniki so muhasti
Glede na raziskave pri mladostnikih prevladujejo pozitivna čustva. Situacija ni tako enostavna: pri njih je v splošnem nižja raven dopamina, ko pa se ta aktivira, se ga aktivira več kot pri odraslih – zato jih je potrebno ozaveščati o tveganjih, ki jih določena vedenja prinesejo (ekstremni športi, uporaba drog).

• Mit: Mladostnikom ponorijo hormoni in zaradi tega ne morejo nadzirati sebe
Raven hormonov se sicer spremeni, a to ni vzrok za spremenjeno obnašanje. Dejanski vzrok je dogajanje v možganih: v prefrontalnem korteksu se dogaja »prenova« oz. prestrukturiranje nevronskih povezav (tiste, ki so redkeje uporabljene, propadajo in tiste, ki so pogosteje uporabljene, se bolj učinkovito povežejo med sabo).

• Mit: pri mladostnikih so pogostejše težave v duševnem zdravju (depresija, anksioznost)
Raziskave so ugotovile, da je pogostost težav v duševnem zdravju skozi različna življenjska obdobja podobna in da mladostniki kot skupina ne izstopajo.

Mladostniki so si med seboj zelo različni – na različne načine izražajo svoja čustva, svoje pomisleke, skrbi, veselje, skrb za druge, na različne načine vstopajo v interakcijo z drugimi in na različne načine doživljajo svet okrog sebe. Pomembno je, da vsakega od njih vidimo kot posameznika in na tak način tudi pristopamo k njemu.