Pomen varne navezanosti v mladostništvu

Pomen varne navezanosti v mladostništvu

24.03.2021

Posamezniki, ki so v obdobju dojenčka razvili varno navezanost na starše, bodo lažje kos razvojnim nalogam v mladostništvu. Varna navezanost v najzgodnejšem človekovem obdobju omogoča raziskovanje fizičnega okolja, v obdobju mladostništva pa se temu pridruži nova funkcija – raziskovanje lastne čustvene in kognitivne neodvisnosti od staršev.

Čustvena vez med mladostnikom in njegovimi starši se ne rabi prekiniti, je pa za njegov nemoten razvoj nujno, da se preoblikuje.
Starši več niso glavni izvor opore, vodenja in potrjevanja samospoštovanja, saj mladostniki postopno sami prevzemajo odgovornost za to, kar so in za to kar počnejo.
Za vse to pa potrebujejo občutek varnosti.

Zmanjšano vlogo staršev nadomesti povečano druženje z vrstniki in čustvena navezanost nanje. Zmanjša se odvisnost od staršev, starši zanje več niso nezmotljivi idoli in ne identificirajo se več neselektivno in nekritično z njimi.

To ne pomeni, da mladostniki svoje starše zavračajo, le bogovi več niso za njih. Postopno razvijajo svojo identiteto, svoja mnenja in stališča, ter to tudi (v večji ali manjši meri) izražajo.
Največ svobode pri izražanju svojih mnenj v tistih situacijah, ko se s svojimi starši ne strinjajo o temeljnih življenjskih vprašanjih, izražajo tisti mladostniki, ki so navezani na svoje starše, saj se zavedajo, da lahko izrazijo svoje mnenje in to ne bo poslabšalo njihovih odnosov.

Kako lahko starši podprete svoje sinove in hčerke na njihovi poti osamosvajanja?

• Sprejmite njihovo mnenje, četudi je drugačno od vašega
• Ne jemljite vsega tako osebno
• Ne uporabljajte grobih metod reševanja konfliktov
• Meje, ki jih postavite, naj služijo zagotavljanju njihove varnosti in dobrobiti, ne pa uveljavljanju po vašem mnenju »pravih« načinov življenja
• Zapomnite si, da si večina mladostnikov želi oz. ima potrebo po tem, da se zatečejo k staršem po oporo v stresnih situacijah (seveda v situacijah, ko so starši zmožni to oporo nuditi).