Mladi na križišču

Mladi na križišču

21.03.2018

Čas adolescence je za mlade najbolj razburljiv, buren in razklan čas, za starše pa nedvomno najbolj naporen. Čas mladostništva je čas delanja prvih korakov v odgovornost, je čas iskanja samega sebe, čas širitve socialne mreže in čas odkrivanja novih stvari in doživetij. Kljub veliki poplavi in lahki dostopnosti informacij lahko zdrav mladostnik zaradi samopotrjevanja, iskanja potrditve pri drugih in iskanja ugodja, ki je ena osnovnih potreb človeka, zaide s poti in zapade v zasvojenost. Razlogov, zakaj mladostnik posega po drogi, alkoholu, ali pa se zapleta v lovke drugačnih oblik zasvojenosti, je veliko. Ker se počuti slabo, ker tako lažje prenaša telesno ali psihično bolečino, zaradi travm, nasilja, zlorab, žalosti, osamljenosti... Nemalokrat pa so droge in zatekanje v pretirano uporabo digitalnih tehnologij sredstvo za doseganje ugodja in preprečevanja monotonosti vsakdanjika.

Z globalizacijo narašča ponudba drog, pojavljajo se nove droge, novi so načini jemanja, cene padajo, lažja je dostopnost (tudi preko interneta), mladi pa so do drog zelo tolerantni. Pogosto mislijo, da to ni nič problematičnega, da to počne vsak mladostnik, da morajo poskusiti. Zaradi mišljenja mladostnika, da je nepremagljiv, si vsak misli, da on pa že ne bo nikoli zasvojen. Ta slab zgled kažemo mladostnikom odrasli. Družba tolerira dnevno pojavljanje novih drog, starši si zatiskamo oči in si govorimo, da se našim otrokom ne more pripetiti nič takšnega. V medijih poslušamo ali beremo o čudežnih ozdravitvah zaradi drog, na primer konoplje, o blagodejnih učinkih psihadelikov in podobno. Ob vsej tej poplavi informacij pa najbrž res ne vemo več, čemu verjeti in kakšno mnenje si ustvariti.

Zatorej, starši, sorodniki in prijatelji, ne zatiskajte si oči in ne minimalizirajte težav, če menite, da se mladostnik sooča z eksperimentiranjem ali zasvojenostjo. Nemudoma se je treba odkrito pogovoriti z mladostnikom, mu postaviti meje, znotraj njegovega socialnega kroga začrtati pravila ter po potrebi poiskati strokovno pomoč. Ob vsem tem je treba mladostniku nuditi podporo ter mu nuditi občutek varnosti in zaupanje v skupno reševanje težav.

Tina Jert, univ.dipl.teol., spec.