Kako mislimo tako živimo

Kako mislimo tako živimo

12.08.2021

Iz naših misli izhajajo naša čustva in želje in na koncu se oblikujejo v dejanja.

Neprijetne misli in negativno energijo lahko usmerimo v pozitivno. Kako? S potrpljenjem, trudom in časom.

Če smo lahko žalostni, jezni, razočarani, ... smo lahko tudi pomirjeni, radostni, živahni, ... Pozitivne misli nam kažejo, da živimo usklajeno s tistim kar smo, da smo na pravi poti in takrat sijemo s svojo lepoto in usklajenostjo.

Negativne misli so signali, ki nam kažejo, da potrebujemo spremembo in da nismo »v ravnovesju«. Pomagajo nam v procesu našega dozorevanja in usklajevanja samih s sabo. V vsakem primeru dejanja zahtevajo vložek energije. Čustvovanje nam tudi vzame precej energije. Ali ni potem smiselno izkoristiti svoje energije in čustev v dobre namene?

Negativizem lahko obvladujemo ali prevladamo z ljubeznijo do sebe. Skrbimo zase in za svoje potrebe, bodimo posvečeni svojim čustvom, željam in sanjam. Sprejmimo sebe takšne kot smo namesto, da bi ugajali mnenju in potrebam drugih in se trudili biti drugim dobri za vsako ceno.

Ne pozabite nase. Niste popolni, ampak ste dovolj dobri. Ne potrebujete drugih, ki vam bodo potrjevali vašo vrednost in pomembnost. Potrebujete predvsem sebe in lastno potrditev. Negujte sebe tako navzven, tako navznoter, skrbite za svojo higieno in videz, ne pozabite pa na svoje zdravje in »srce«.

Naše negativne misli in neprijetna čustva ter občutki nikakor niso naša osebna izkaznica ali identiteta, temveč priročnik za samopomoč oz. načini, ki jih lahko izkoristimo za lastno napredovanje in izpopolnjevanje. Svojo energijo raje usmerimo v aktivnosti, saj misli lahko vrtimo, kot film, v neskončnost.

Pomembno je spoznati in se zavedati svoje osebnosti, kaj nas izpolnjuje in nam ustreza in kaj ne. Takrat, ko odstopimo od svoje avtentičnosti čutimo nelagodje, ker se obnašamo kot da bi nam bila dodeljena neka vloga, ki nam ni blizu in pristna.

Stremimo k temu, da se počutimo srečno, izpolnjeno, zadovoljno. Naravno je, da nismo vsak dan in v vsakem trenutku nasmejani in veseli, vendar lahko vsaj do določene mere vplivamo na svoje počutje in odločitve.

Kako bomo ljudem okrog sebe odgovorili na vprašanja, ki nas spravljajo v zadrego, nam povzročajo zmedo in nelagodje, je predvsem odvisno od nas. Naši možgani reagirajo, ko se odločimo proti sebi, ko odstopimo od sebe in ponudimo »prilagojen« odgovor, ki bo pomiril drugo osebo, ampak potem bomo mi nezadovoljni in vznemirjeni. Neprijetno čustvovanje je tukaj, da nam pomaga, da sebe razumemo in sprejmemo, ker smo se oddaljili od sebe.

Iz svojih misli in čustev lahko izvlečemo pozitivna sporočila tudi takrat, ko nam je najtežje. Pozitivna sporočila povzročijo, da se dobro počutimo in da ostanemo zdravi. Dobro počutje in zdravje sta eni izmed največjih dobrin, ki so nam dane. V njihovo korist se reprogramirajmo za čim lepše misli, čustva, želje in dejanja. S tem si lahko polepšamo in podaljšamo življenje.