Šola je pomembna, a ocene niso vse

Šola je pomembna, a ocene niso vse

17.05.2018

»Doma sem razgrajal, delal škodo, se drogiral in šole nisem delal. Preden sem prišel sem je bila katastrofa. Društvo mi je predlagala socialna delavka. Sedaj je doma dosti boljše, drugače gledam na stvari, pa tudi šolo delam z dobrimi ocenami.«

Potreba po učni pomoči v okviru Programa za otroke in mladostnike je nastala predvsem zaradi dijakov, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga izpadli iz šolskega sistema. Mladim pomagamo ponovno vzpostaviti stik s šolo in nuditi pomoč pri različnih šolskih predmetih. Številne dobre ocene in končani letniki govorijo o uspešnosti našega dela.

Zgodba vsakega uporabnika je edinstvena, zato je tudi delo prilagojeno vsakemu posamezniku. Naši mladostniki obiskujejo različne šole, pa tudi okoliščine, ki so jih pripeljale na društvo so drugačne. Tekom izvajanja smo ugotovili, da veliko mladostnikov potrebuje pomoč pri učenju in projekt smo razširili tudi na učenje slovenščine za dijake priseljence.

Največje merilo naše uspešnosti pa niso le pozitivne ocene, temveč predvsem spremenjen, bolj odrasel pogled na šolo in možnosti za nadaljnje zaposlitve. Velikokrat se izkaže, da uspešnejše soočanje s šolo prinese tudi pozitivne spremembe pri odnosih v družini, med sošolci in prijatelji. Uporabniki tako postanejo bolj samozavestni, samostojni in se bolje soočajo z vsakodnevnimi tegobami, ki jih prinaša življenje.