Voščilo ob zaključku leta

Voščilo ob zaključku leta

30.12.2022

Leto 2022 se poslavlja.

Razveseljevalo nas je, nas delalo močnejše, nas žalostilo, jezilo. Kakor smo si ga naredili. Tudi letos smo dobro opravljali svoje poslanstvo in bili tu za tiste, ki so potrebovali pomoč na svoji poti. Pomembno je, da ohranjamo varen pristan in širimo upanje in zaupanje v spremembe. Posebej bi lahko izpostavila dogodke, ki so nas povezovali, obstaja pa tudi veliko tistih običajnih dni, ko smo drug v drugem videli predvsem Človeka. Tistih sivih dni, ki so zaradi nas postali svetli in obsijani s človeško toplino.

 

Kot spodbudo za naslednje leto si bom sposodila del zelo starega zapisa iz Desiderate (1692):

»Spokojen hodi skozi trušč in naglico sveta in se spominjaj miru, ki ga najdeš v tišini.

Kolikor je mogoče, bodi v dobrih odnosih z vsemi ljudmi.

Svojo resnico povej mirno in jasno in prisluhni drugim, tudi neumnim in nevednim, zakaj vsakdo ima svojo zgodbo.

Izogibaj se bučnih, napadalnih ljudi, ker so breme za dušo.

Veseli se svojih del, veseli se svojih načrtov.

In če to veš ali ne - vse v vesolju poteka natančno tako kot je prav. Bodi torej v miru z Bogom, vseeno, kako si ga predstavljaš. In ne glede na to, kakšno je tvoje delo in kakšne težnje v bučnem vrvenju življenja, ohrani mir v duši.«

 

Ob novem letu nam vsem skupaj želim, da bomo prižgali luč v naših srcih, da bomo svetili in prebujeni korakali skozi vsakdan, ki bo včasih jasen, včasih pa bolj oblačen. Ne potrebujemo veliko, le zdravja in ljudi, ki jih imamo radi in potem lahko spreminjamo svet. Z majhnimi dejanji, z dobrimi deli, včasih že z nasmehom in stiskom rok in s tem, da preprosto smo!

 

Suzana Puntar, predsednica Društva Projekt Človek