OBISK MUZEJA IN ČEBELARSTVA KOŽELJ

OBISK MUZEJA IN ČEBELARSTVA KOŽELJ

24.01.2023

V začetku januarja smo se z uporabniki iz TS DID odpravili na obisk privatnega muzeja Koželj v Šmarje Sap. Prijazno sta nas sprejela Vida in Anton Koželj, predana vseživljenska čebelarja, ki sta v najbolj plodnih leti premogla tudi 800 čebeljih panjev.


Na manjšem prostor v stanovanjski hiši imata razstavljeno čebelarsko in lovsko opremo, orodja in pripomočke različnih obrti; čevljarsko, tkalsko, mizarsko, tesarsko za izdelavo ladijskih jamborjev, zatlersko, kolarsko, veliko literature in odličij, različne gospodinjske in kuhinjske pripomočke iz pozabljenih spretnosti ... Vse to bi v kakšni državni instituciji razstavili v več nadstropij.

Dovolili so nam zapiskati na piščali iz kosti, ki so namenjene za oponašanje drobnih živali, kot lažno vabo za privabljanje zveri. Smeli smo tudi zatrobiti v pravi lovski rog in postaviti tisoč vprašanj, ki jih je spodbudila razlaga gospodaToneta, ki vse razstavljene predmete dobro pozna in je o njih govoril z nostalgijo in ljubeznijo.

Na koncu so nas pogostili z odličnim 30 let starim medom brez konzervansov, domačim pecivom, ki ga je spekla gospa Vida za nas. Obljubila nam je, da nas v okviru naših zmožnost lahko nauči poslikave panjskih končnic. Če se nam ne bi mudilo, bi nam razkazal še čebelnjak na dolenjskem in učni čebelnjak s cerkvico - muzejem na Lanšprežu, kjer je pokopan Peter Pavel Glavar, ustanovitelj prve čebelarske šole na Kranjskem.

Na zanimive in poučne izlete smo še vabljeni, na nas je le da se organiziramo in gremo!