Varnost otrok na internetu – vodnik za starše

Varnost otrok na internetu – vodnik za starše

06.02.2024

Starši želijo vedno zaščititi svoje otroke pred morebitno nevarnostjo. V fizičnem okolju so nevarnosti lažje prepoznane in posledično tudi ustrezno odstranjene, v spletnem okolju pa so različne rizične situacije veliko težje opažene. Glede na to, da otroci preživljajo vedno več časa na spletu (tako za namene dela za šolo, kot tudi za zabavo in druženje), je pomembno, da z njimi govorimo tudi o spletni varnosti. Starši imajo namreč zelo pomembno vlogo pri učenju otrok glede internetne varnosti.


Tukaj je nekaj nasvetov za starše, kako lahko vzpostavijo bolj varno spletno okolje za otroke:


1. Določite jasna pravila in meje
Pomembno je, da so določena jasna pravila glede časovnega okvirja uporabe zaslonov, katere aplikacije in spletne strani so dovoljene in katere ne. Spremljajte njihovo uporabo zaslonov in odreagirajte, če se pravila ne upoštevajo.

2. Govorite z njimi o spletni zasebnosti
Razložite zakaj je pomembno, da otroci svojih osebnih podatkov ne delijo z ostalimi.

3. Uporabite starševski nadzor
Izkoristite funkcijo starševskega nadzora, da omejite neprimerno vsebino. Tako lahko preprečite, da bi otrok nehote prišel v stik z zanj neprimerno vsebino.

4. Spodbujajte odprto komunikacijo
Ustvarite okolje, v katerem se otroci počutijo udobno ob tem, da odprto in sproščeno govorijo o tem, kaj počnejo na spletu, o svojih izkušnjah in o svojih skrbeh.

5. Bodite vzor
Vzgajanje in učenje z vzgledom je vedno najbolj učinkovito. Poskrbite, da sami demonstrirate varno in premišljeno rabo interneta ter odgovorno vedenje na spletu. Pokažite jim, kako potekajo spoštljive interakcije.


S tem, ko poskrbite za dober stik in komunikacijo z otrokom, ter spremljate kaj vaš otrok počne na spletu, boste na dobri poti, da mu pomagate raziskovati spletni svet varno in odgovorno.