Marihuana - "čudežna rastlina" iz pradavnine, 3. del

Marihuana - "čudežna rastlina" iz pradavnine, 3. del

29.06.2018

Vsebnost THC-ja skozi čas

Marihuana ali lat. Canabis je več 10.000 let stara rastlina. Uporabljali so jo za izdelavo papirja, oblačil, tkanin, vrvi, vlaken, hrane, začimb, zdravljenje bolezni. Konzumirati oz. kaditi so jo začela indianska plemena. Kot rastlino za pomiritev, za izvajanje spiritualnih in okultnih obredov, zdravilno rastlino. Tako se je začela kultura kajenja marihuane.

Vendar pred mnogimi leti marihuana ni imela tako velike vsebnosti kanabinoidov in THC-ja. Še pred dobrimi tridesetimi leti je rastlina vsebovala povprečno okoli 5% THC-ja. Kasneje so začeli rastlino pridelovati v zaprtih prostorih pod ultravijolično ali pod močno sobno svetlobo in nastal je tako imenovani »Skunk« .

Skozi čas so ljudje ki se s tem ukvarjajo ugotovili raznorazne nove metode, kako povečati vsebnost thc-ja. To so počeli z genetskim inžiniringom in drugimi laborantskimi in znanstvenimi tehnikami. Poleg Indice in Sative (dveh najpogostejših in najstarejših vrst oz. skupin marihuane) so nastali tudi hibridi. To so rastline z geni različnih vrst. Danes imajo nekatere vrste marihuane tudi do 35- 40% THC-ja, zato je še toliko bolj nevarna.

Martin U, 17 let