Marihuana - "čudežna rastlina" iz pradavnine, 5. del

Marihuana - "čudežna rastlina" iz pradavnine, 5. del

13.07.2018

Vpliv marihuane na vsakdanje življenje

Vemo, da marihuano uporablja ogromno različnih umetnikov, slikarjev, glasbenikov, igralcev, saj nam do neke mere marihuana res razširi mišljenski spekter, odpira nove ideje, vzpodbudi zanimanja za nove stvari itd. Za to je še posebej značilna Canabis Sativa. Pri rednih / vsakodnevnih uživalcih pa kajenje marihuane postane kajenje marihuane tako rekoč obveza.

Mnoge osebe marihuana poleni. V večjih količinah povzroča zmedenost in zaspanost ter izgubo motivacije. Poveča se tudi apetit, še posebej po sladki hrani. Marihuana med mladimi pogosto ovira učenje ali zbranost pri predavanjih. To se pozna tudi na učnem uspehu, saj veliko ljudi preneha razvijati svoje sposobnosti in potenciale zaradi uživanja marihuane ali pa jih marihuana pač pri tem ovira.

Če smo pod vplivom marihuane je velika možnost, da izgubimo občutek za pomembnost raznoraznih stvari. Manj se zavzemamo za nekaj kar nam je sicer pomembno, prej izgubimo voljo, upanje do nečesa za kar bi se sicer trudili. Marihuana lahko poleg mentalnega zdravja poškoduje ostala področja, kot so očesna mrena, prostata, plodnost, hormonske nivoje, povzroči lahko panične in astmatične napade.

Večina uživalcev si ne prizna, da obstajajo tudi slabe strani uživanja konoplje, dokler jim katera od njih ne začne vplivati na njihovo zdravje ali življenje. Mnogi trdijo, da trava ni zasvojliva. Ta trditev je zelo relativna. Marihuana ni fizično oz. telesno zasvojljiva substanca. Je pa zelo psihično zasvojljiva. Pri mnogih ljudeh, ki so redni uživalci in so mnenja, da lahko kadarkoli prenehajo je ob prekinitvi kajenja trave zaznati več posledic na njihovem vedenju, razmišljanju, zaznavanju, čustvovanju in počutju. Opazimo lahko težave z spanjem. V veliko primerih se pojavlja nespečnost. V odnosih z drugimi osebami, so lahko osebe ki so prenehale z rednim uživanjem marihuane bolj nesramne, osorne, zadržane, vsiljive, nasilne, naporne, grobe, posesivne kot bi bile po navadi. Velika razlika je tudi pri impulzivnosti. Pogosta je tudi naveličanost, pasivnost, pomanjkanje hormonov zadovoljstva in sreče. Tudi ljudem, ki nimajo težav z psiho in niso gensko pogojeni za psihične težave, lahko marihuana v daljšem obdobju uživanja prične povzročati raznovrstne psihične težave. Najbolj pogoste so paranoje ali shizofrenične epizode – psihoze.

Martin U, 17 let