Objavljate fotografije vaših otrok na družbenih omrežjih?

Objavljate fotografije vaših otrok na družbenih omrežjih?

10.09.2018

Mnogi starši z velikim veseljem delijo slike in posnetke svojih otrok na družbenih omrežjih, od dne ko se rodijo, do prvega nasmeška, prvih korakov in besed, do poskusov samostojnega hranjenja in oblačenja. V medijih se pojavlja izraz »sharenting« (sharing + parenting), za katerega sicer še nimamo ustreznega slovenskega izraza, označuje pa starše, ki življenja svojih otrok delijo na različnih družbenih omrežjih.

Po drugi strani pa se med starši se že precej časa vlečejo razprave glede objavljanja fotografij svojih otrok na spletu.
V Veliki Britaniji so v letu 2017 izvedli dokaj obsežno raziskavo na to temo, v kateri so ugotovili, da se dobra polovica staršev izogiba objavljanju fotografij svojih otrok. Najpogostejši razlog, ki so ga navedli, je zaščita otrokove zasebnosti dokler ni polnoleten. Po drugi strani pa petina staršev priznava, da vsaj enkrat mesečno objavijo fotografije svojih otrok.

Izkazalo se je, da 70 % anketiranih meni, da ni dopustno deliti fotografij drugih oseb brez njihovega privoljenja. Mnogi, ki objavljajo takšne fotografije, tudi trdijo, da je dostop do njih omejen le do prijateljev in družinskih članov.
52% tistih, ki fotografije otrok delijo, pravi, da so njihovi otroci veseli, da so njihove fotografije in posnetki objavljeni, le 15% staršev pa ima pomisleke glede tega, kaj si bodo o tem mislili njihovi otroci, ko odrastejo.

S tem, ko starši brez zadržkov delijo fotografije svojih otrok, sicer prikličejo nasmeh na marsikateri obraz, hkrati pa ustvarjajo digitalne odtise, ki bodo njihove otroke spremljali na poti iz otroštva v odraslost in najbrž se njim vse te fotografije in posnetki ne bodo zdeli tako ljubki in zabavni, kot so se njihovim staršem.

Žal živimo v družbi, v kateri je virtualno življenje že skoraj bolj resnično od dejanskega, kjer več štejejo prijatelji na socialnih omrežjih, kot tisti pravi prijatelji, s katerimi se lahko pogovarjaš, smeješ in zganjaš norčije v živo, in kjer velja, da se nekaj ni zgodilo oz. ni nič vredno, če nimaš fotografij, s katerimi to pokažeš širnemu svetu.

 

Vir: https://www.ofcom.org.uk/