NIJZ: Anketa o vplivu pandemije COVID-19 na spremembe v vzorcih uporabe drog

NIJZ: Anketa o vplivu pandemije COVID-19 na spremembe v vzorcih uporabe drog

21.04.2020

Pozdravljeni,

Izbruh pandemije COVID-19 (koronavirusa) v Evropi in ukrepi za obvladovanje bolezni (samoizolacija, karantena, omejitev gibanja, zaustavitev javnega življenja) so za izvajalce programov, ki v skupnostih in v zaporih zagotavljajo pomoč in obravnavo uporabnikom drog, postavili številne izzive. Zaradi pandemije bi se lahko spremenili tudi vzorci uporabe drog in načini pridobivanja drog. Razumevanje posledic pandemije COVID-19 in ukrepov, s katerimi so se posamezne države odzvale na poslabšanje dostopa do programov obravnave in pomoči za uporabnike drog ter razumevanje, kako so se ponudniki programov in uporabniki drog prilagodili novim razmeram, bo lahko pomagalo izboljšati odzive na področju zagotavljanja pomoči in obravnave zaradi uporabe drog.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) izvaja raziskavo, s katero želi čim hitreje raziskati vpliv pandemije COVID-19 na spremembe v vzorcih uporabe drog, na programe zmanjševanja škode in zagotavljanja programov pomoči in obravnave v državah članicah EU. Cilj je zbrati informacije, ali so se spremenili vzorci uporabe drog zaradi COVID-19 v posameznih evropskih državah ter v Evropi nasploh.

Pričakuje se, da bodo prvi izsledki raziskave objavljeni na spletni strani EMCDDA v tednu od 5.- 8. 5. 2020.

Raziskava je popolnoma anonimna in dostopna na v obliki spletne ankete na povezavi: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Mini-EWSD-COVID-19?surveylanguage=SL

 

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo,

NIJZ

 

Več informacij na spletni strani NIJZ