Informacije za izvajalce socialnovarstvenih programov

Informacije za izvajalce socialnovarstvenih programov

26.10.2020

Številka: 181-10/2020/30
Datum: 23. 10. 2020

Zadeva: Informacije za izvajalce socialnovarstvenih programov

V Uradnem listu RS, št. 146/20 je bil dne 18. 10. 2020 objavljen Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije, s katerim je bila od vključno 19. 10. 2020 do vključno 17. 11. 2020 razglašena epidemija.

Naraščanje števila obolelih z okužbo s Covid-19 zahteva okrepljeno medsebojno sodelovanje, pomoč in izmenjavo dobrih praks, tako med pristojnimi ministrstvi kot med izvajalci, zato Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljnjem besedilu MDDSZ) v nadaljevanju posreduje pojasnila za delo.

1. Protokol in navodila za preprečevanje in obvladovanje okužb s COVID-19 - velja za nastanitvene socialnovarstvene programe
MDDSZ je v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in drugimi deležniki pripravilo protokole in navodila za izvajalce kriznih centrov in izvajalce nastanitvenih socialnovarstvenih programov za preprečevanje in obvladovanje okužb s COVID-19.

Protokol in navodila so objavljena na spletni strani MDDSZ.
(https://www.gov.si/teme/socialnovarstveni-programi/)

2. Zaščitna oprema
Z razglasitvijo epidemije se je aktiviral državni načrt zaščite in reševanja, ki od vseh deležnikov, med katere sodijo tudi izvajalci socialno varstvenih storitev in programov, zahteva zagotavljanje stalne zaloge zaščitnih in drugih sredstev in opreme za 1 mesec svojega delovanja ter načrtovanje rezerve za 3 mesečno delovanje v pogojih epidemije.

Vlada RS je ocenila, da v Zakonu o blagovnih rezervah (Uradni list RS, št. 96/09 – uradno prečiščeno besedilo in 83/12) ni ustrezne zakonske podlage, na podlagi katere bi Vlada RS sprejela odločitev, da sprosti blagovne rezerve, zato je obveznost za nabavo zaščitnih sredstev na strani izvajalcev socialno varstvenih storitev in programov.

V zvezi s tem ste že prejeli dopis številka 0075-1/2020/70, z dne 21. 10. 2020.

3. Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19
Državni zbor je 15. 10. 2020 sprejel peti protikorona paket, to je Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (v nadaljnjem besedilu ZZUOOP), ki je sprejel naslednje začasne ukrepe na področju socialnega varstva, ki veljajo za socialnovarstvene programe:
- financiranje enomesečne osebne varovalne opreme (81. člen),
- sofinanciranje osebne varovalne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov v sivi in rdeči coni (82. člen) - velja za nastanitvene socialnovarstvene programe,
- povrnitev stroškov najema zunanjih kapacitet in materialnih stroškov zaradi vzpostavitve rdeče cone (83/3,4) - velja za nastanitvene socialnovarstvene programe.
Podrobnejša navodila za izvajanje navedenih ukrepov so v pripravi.

4. Najem dodatnih prostorov zaradi vzpostavitve rdeče cone - velja za nastanitvene socialnovarstvene programe
Zaradi slabe epidemiološke slike vas pozivamo, da že sedaj skupaj z župani, Civilno zaščito in drugimi v lokalnem okolju preverite možnosti za pridobitev začasnih dodatnih prostorov za vzpostavitev rdeče cone. Konkretni primeri so pokazali, da je lahko širitev okužbe s COVID-19 hitra in nenadzorovana, zato je treba vnaprej predvideti vse ukrepe, da se skrajša čas med ugotovljeno potrebo po zunanjih prostorih in selitvijo okuženih uporabnikov v začasno rdečo cono.

Z uveljavitvijo ZZUOOP bo dana možnost povračila stroškov najema in s tem povezanih materialnih stroškov, pri čemer pa je pogoj za povračilo stroškov predhodno soglasje MDDSZ (3. odstavke 83. člena).

5. Cepljenje proti gripi
MZ je že podalo priporočila za sezonsko cepljenje proti gripi, ki veljajo še zlasti za vse zaposlene na področju zdravstva in socialnega varstva ter za starejše osebe.

6. Izvajanje socialnovarstvenih programov
Glede na ponovno razglasitev epidemije in upoštevajoče zadnjih ter predvidenih ukrepov za prihodnje dni priporočamo, da vse programe izvajate, kot je le mogoče na daljavo, torej s pomočjo telefonov, spleta, video klicev in drugih kanalov. V kolikor presodite, da je kljub temu nujen osebni stik, ga izvedete skladno z vsemi sprejetimi ukrepi. Ukrepi za zajezitev širjenja COVID-19 prinašajo spremembe, negotovosti in pred nami so dodatni izzivi, ki jo predstavlja izolacija, spremenjena dnevna rutina ter zaskrbljenost glede zdravja, vse to povzroča še dodatne stiske, zato vas pozivamo, da kolikor je mogoče proaktivno postopite k vzpostavljanju kontaktov z uporabniki ter okrepite in nadgradite svetovanje.
Nastanitvene programe izvajajte kolikor se da nespremenjeno, ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov. Vse socialnovarstvene programe izvajajte skladno z vsemi aktualnimi priporočili in ukrepi za zajezitev širjenja COVID-19.

S spoštovanjem,

mag. Cveto Uršič
DRŽAVNI SEKRETAR


Pripravila:
Teja Podgorelec