Psihološka prva pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola

Psihološka prva pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola

17.11.2020

Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ, Psihiatrične bolnišnice Idrija, Splošne bolnišnice Celje in društva Žarek upanja so k sklopu smernic za Psihološko prvo pomoč, ki jih razvija NIJZ, dodali Smernice za psihološko prvo pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola. Te smernice lahko uporablja vsak izmed nas. Pomagajo nam prepoznati različne načine pitja alkohola (pitja, kjer gre za višje tveganje za pojav negativnih posledic; pitja, kjer so te posledice že prisotne, ali pitja, ki je že značilno za odvisnost od alkohola). V smernicah so zajeta tudi znanja o možnih načinih za povečanje nadzora nad popito količino alkohola, podane so splošne usmeritve, kako pristopiti k osebi, za katero nas skrbi, da pije preveč ter znanja o tem, kako ukrepati v situacijah, pri katerih je potrebna takojšnja pomoč. Priložen je tudi seznam virov pomoči.

Sklop psihološke prve pomoči zajema:

Psihološka prva pomoč v primeru paničnega napada
Psihološka prva pomoč v primeru depresije
Psihološka prva pomoč v primeru samomorilne ogroženosti
Psihološka prva pomoč v primeru tveganega in škodljivega pitja alkohola

Kaj je psihološka prva pomoč?

Psihološka prva pomoč je pomoč, ki jo nudimo osebi z duševno težavo ali stisko, razvijajočo se duševno boleznijo, dokler ni na voljo strokovna pomoč ali se stiska ne razreši. Nanaša se na prepoznavo, razumevanje in pomoč osebi, ki je v duševni stiski.

Znanja psihološke prve pomoči temeljijo na strokovnih smernicah (rezultati znanstvenih raziskav, kliničnih izsledkov, uporabnikov), a so zapisana v primerni obliki za uporabo v splošni javnosti.

Psihološka prva pomoč se nanaša na:

  • znanja in veščine, kako prepoznati znake in simptome duševnih težav in bolezni,
  • znanja o vzrokih in dejavnikih tveganja za duševne težave in bolezni,
  • znanja o razpoložljivih načinih zdravljenja (z zdravili, psihološkimi in alternativnimi metodami), ki temeljijo na dokazih,
  • veščine, kako pristopiti, nuditi osnovno pomoč in podporo nekomu, ki se sooča s težavami v duševnem zdravju,
  • veščine, kako ukrepati, če se duševna stiska stopnjuje.

Metodo psihološke prve pomoči so leta 2000 razvili v Avstraliji in od takrat so standardiziran program prevzeli in vpeljali že v 23 državah.

Zakaj so znanja in veščine psihološke prve pomoči pomembna?

Duševno zdravje je nepogrešljiv in pomemben del našega zdravja. Duševne težave in bolezni lahko v vsakem trenutku prizadenejo vsakega izmed nas. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije se bo tekom življenja z duševnimi težavami srečal vsak četrti izmed nas.

Na žalost so duševne težave in bolezni še vedno stigmatizirane. Stigma lahko vpliva na odlašanje iskanja pomoči in podpore, pomanjkanje zavedanja in pismenosti o duševnem zdravju pa hkrati vpliva tudi na to, da se ljudje ne čutijo kompetentni pri nudenju pomoči nekomu, ki je v duševni stiski (ne vedo, kako pristopiti, kaj in kako ukrepati itd.).
S tem, ko pridobimo znanja o znakih in simptomih duševne stiske in bolezni, se hkrati poveča tudi naš občutek kompetentnosti in zaupanja, da pristopimo k nekomu, ki je v duševni stiski, mu pomagamo in ga vzpodbujamo k iskanju strokovne pomoči. Vse skupaj pa vpliva tudi na zmanjševanje stigme, ki spremlja duševne bolezni.

 Vir: www.infomosa.si