Nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola - 6. do 15. november

Nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola - 6. do 15. november

09.11.2020

Začel se je drugi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo, ki bo od 6. do 15. novembra 2020 izvajala poostren nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Policisti bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, izvajali bodo tudi preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Z Javne agencije za varnost prometa sporočajo, da so letos (1. 1. -31. 10. 2020) osebe, ki so bile alkoholizirane, povzročile 1.191 prometnih nesreč, kar je 68 nesreč oziroma 5 % manj kot v primerljivem obdobju lani. Ob tem izpostavljajo, da je v času obeh epidemij, ob ukrepih za njuno zajezitev, na cestah zaznati bistveno manj prometa kot sicer.

Po podatkih agencije za varnost prometa je čezmerno pitje alkohola v prometu botrovalo vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 1.191 nesrečah, povzročenih pod vplivom alkohola, je umrlo 27 oseb, 108 je bilo hudo in 418 lažje telesno poškodovanih. To žal znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Agencija in Policija zato vnovič pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Agencija za varnost prometa je v tokratni akciji k sodelovanju povabila znane Slovenke in Slovence. Boštjan Nachbar, Ajda Rotar Urankar, Irena Yebuah Tiran, Rebeka Simonič Fink, Bernarda Žarn in Goran Hrvaćanin v kratkih osebnih sporočilih ozaveščajo slovensko javnost o odgovorni udeležbi v prometu, saj alkohol tudi v letošnjem letu ostaja širok družbeni problem.

Več o akciji lahko prebrete na spletnih straneh Agencije za varnost prometa.

Video 5 stereotipov o vožnji pod vplivom alkohola si lahko ogledate tukaj.

Agencija za varnost prometa in Policija bosta akcijo za krepitev ozaveščanja o tveganjih, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ponovili še v decembru.

 

Vir: www.infomosa.si, Agencija za varnost prometa