Zaključki 8. cikla Mladinskega dialoga

Zaključki 8. cikla Mladinskega dialoga

16.02.2021

Na Mladinskem svetu Slovenije so pripravili zaključke 8. cikla Mladinskega dialoga, ki so rezultat posvetovanj z mladimi. Vsebujejo priporočila za povečanje participacije mladih ter za vzpostavitev infrastrukture, ki jo mladi potrebujejo za svoje delovanje.

Nekaj predlogov, ki so jih zbrali:

  • Država bi morala več sredstev nameniti izobraževanju mladinskih delavcev, ki delajo z mladimi, da bi bili dovolj kompetentni za delo z ranljivejšimi skupinami mladih (npr. mladih z duševnimi stiskam), ki potrebujejo pomoč in poskrbeti za profesionalzacijo mladinsekga sektorja oziroma za vzpostavitev sistema za redna usposabljanja mladinskih delavcev za višjo kakovost mladinskega dela.
  • V vseh srednje velikih občinah bi morali biti na voljo prostori za mlade v obliki mladinskih centrov. Prostori bi morali biti odprti čez cel dan in nuditi okolje v katerem se mladi lahko družijo, spoznavajo ter prosto izražajo. Pomembno je tudi, da so mladinski prostori oblikovani in zasnovani s strani mladih, saj mladi poznajo in razumejo potrebe mladih. Mladinski centri bi morali služili tudi kot varne točke za mlade.
  • Formalni in neformalni izobraževalni sektor morata v sodelovanju razviti enotne mehanizme za kritično pismenost mladih, saj izobraževalni sistemi ne izvajajo dovolj kakovostnih programov, s pomočjo katerih bi mladi postali dovolj kritično pismeni. Cilj mora biti mlade priučiti veščin kritične pismenosti tako v formalnem kot tudi v neformalnem izobraževanju.
  • Zagotoviti je potrebno finančna sredstva za mladinske organizacije, ki se ukvarjajo z informiranjem in promocijo le teh ter razviti programe in usposabljanja, ki bodo mlade učili kritične pismenosti.

 

Več informacij tukaj: http://mss.si/novice/zakljucki-8-cikla-mladinskega-dialoga/