Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov

Centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov

31.05.2021

V Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) lahko strokovno podporo in pomoč dobijo otroci, mladostniki in njihovi starši, ki potrebujejo podporo ali pomoč pri reševanju stisk ali ohranjanju in krepitvi duševnega zdravja. CDZOM si prizadeva za preprečevanje, pravočasno ukrepanje, učinkovito zdravljenje duševnih težav in motenj ter preprečevanje njihovih posledic.

CDZOM delujejo v zdravstvenih domovih, na primarni zdravstveni ravni. Vsak center je odgovoren za področje večih zdravstvenih domov z 12.-16.000 otrok in mladostnikov.

 

Kako do pogovora v CDZOM?
V CDZOM lahko starše ali otroka usmeri otrokov izbrani zdravnik ali razvojni pediater, po pomoč vas lahko usmeri otrokov učitelj, lahko pa se starši za obisk dogovorite tudi sami. Če je mogoče, za pregled posredujte napotnico izbranega zdravnika.

 

Kako poteka proces podpore in strokovne pomoči?
Pred prvim pregledom v CDZOM boste v stiku z diplomirano medicinsko sestro, ki se bo z vami pogovorila o razlogih za iskanje pomoči in o morebitnih dosedanjih poskusih reševanja težav. Po potrebi se bo posvetovala s specialistom. Uvodni pogovor lahko opravite tudi po telefonu. Po uvodnem pogovoru boste prejeli datum za prvi pregled, ki bo namenjen opredelitvi težav in pripravi načrta obravnave.

Usmerili vas bodo k enemu ali k več strokovnjakom, ki delujejo v strokovnem timu Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Usposobljeni strokovnjaki nudijo z različnimi specialnimi znanji celostno pomoč pri reševanju težav. Na razgovor s strokovnjakom bo povabljen otrok ali mladostnik, v proces pomoči pa so večinoma aktivno vključeni tudi starši oz. otrokovi skrbniki in družina.

V strokovnem timu delujejo različni strokovnjaki, zdravnik – specialist otroške in mladostniške psihiatrije, klinični psiholog, psiholog, medicinska sestra, socialni delavec, (klinični) logoped, specialni pedagog in delovni terapevt.

Njihova pomoč je usmerjena v premagovanje učnih, čustvenih in vedenjskih težav, obvladovanje tikov, obsesivno kompulzivne motnje, tesnobnosti, motenj hranjenja, težav, povezanih z avtizmom in težav v razvoju pri predšolskih otrocih.

Pri tem se z namenom opolnomočiti otroka in njegovo družino povezujejo s pediatri in z dovoljenjem staršev, kadar je to potrebno, tudi z vzgojitelji v vrtcu ali s šolo in drugimi strokovnjaki. Kadar je to v otrokovo korist se povezujejo tudi s pristojnim Centrom za socialno delo.

 

V nujnih situacijah odreagirajmo takoj
Nujna je vsaka situacija, v kateri menimo, da je otrokovo zdravje ali življenje neposredno ogroženo. V primerih čustvenega ali telesnega nasilja, sumov na slabo ravnanje z otrokom ali izpostavljenost hudim stresnim dogodkom, v primeru prisotnosti samomorilnih mislih, samopoškodbenih namenov ali dejanj ali v primerih resnih groženj drugim – ukrepajmo takoj. Poiščimo pomoč pri izbranem zdravniku, v regionalnem Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov oziroma njegovih podpornih ambulantah, izven delovnega časa pa v dežurni pedopsihiatrični službi na varovanem oddelku za otroke in mladostnike Univerzitetne psihiatrične klinike (Zaloška 29, Ljubljana).

Podporne ambulante regionalnega Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov – za urgentne napotitve:

Ljubljana: za otroke do 15. leta na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30; za mladostnike do 19. leta na Univerzitetni psihiatrični kliniki, Zaloška 29, Ljubljana, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30;

Maribor: za otroke in mladostnike na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, Maribor, ob delovnih dneh od 8.00 do 14.30.

 

Več o strokovnjakih, ki delujejo v CDZOM in seznam lokacij lahko najdete TUKAJ