SODELOVALI SMO NA ŽIVI KNJIŽNICI V NOVEM MESTU

SODELOVALI SMO NA ŽIVI KNJIŽNICI V NOVEM MESTU

24.03.2022

V Gimnaziji Novo mesto, ki v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, peto leto prireja Unesco projekt Živa knjižnica, z namenom, da mladim omogočijo osebno izkušnjo oz. pogovor z osebami, ki so sicer deležne vrste predsodkov.

Tokrat je knjižnica nudila pogovore »iz oči v oči« z nekom, ki je z njimi delil izkušnjo nasilja, z aktivistom za človekove pravice LGBT oseb, z beguncem iz Sirije ter osebo iz Afganistana, ki so ji zavrnili azil, pa z nekom, ki dela z odvisniki, tudi z muslimanko, budistično popotnico, lezbijko z družino ipd.

Sodelovala sta tudi strokovni delavec v programu Projekt Človek in uporabnik v zadnji fazi programa, v Centru za reintegracijo.

Posebnost žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje – »žive knjige«. Kot vsako knjigo jih »berejo« ljudje, vendar tokrat skozi dialog z živo knjigo.
Skupina bralcev in bralk prisluhne osebni zgodbi posameznika sprašuje, preverja razloge in motive za določena dejanja in odločitve »žive knjige« in na koncu tudi preizprašuje svoje prepričanja in predsodke.

Hvala vsem dijakom za zanimivo druženje, Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, vodji projekta Maji Žunič Fabjančič, Gimnaziji Novo mesto, ter vsem ostalim, ki ste sodelovali pri izpeljavi dogodka.

Izkušnja je bila dobra, pravi M. - uporabnik programa: »Lepo je, da lahko pomagaš in odvrneš nekoga, da gre po poti po kateri sem hodil sam, in še hodim.«