Strokovni posvet v Novem mestu - Ali od mladostnikov zahtevamo preveč?

Strokovni posvet v Novem mestu - Ali od mladostnikov zahtevamo preveč?

07.06.2022

Društvo Projekt Človek, Sprejemni center Novo mesto je v sodelovanju z MO Novo mesto v torek, 7.6.2022, izpeljal strokovni posvet z naslovom »Ali od mladostnikov zahtevamo preveč?« Posvet je bil organiziran v okviru projekta Križišče – mreže programov za mlade, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.
Srečanje se je odvijalo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Udeležilo se ga je 55 slušateljev.

Obdobje epidemije Covid-19 je povečalo stiske mnogih ljudi. Vsi smo se znašli pred novimi, nepoznanimi preizkušnjami, ki so se nam velikokrat zdele nerealne. Še posebej zaskrbljujoč je porast težav v duševnem zdravju otrok in mladostnikov, ki so zaradi svojih razvojnih značilnosti in potreb med najbolj ranljivimi. Tako so bili tudi oni soočeni s situacijo, ki je zahtevala njihovo večjo odgovornost, samostojnost, samodisciplino, včasih bolj poglobljeno razmišljanje o sebi. Po drugi strani pa so bili izpostavljeni stresu in zahtevam, ki so bile za marsikaterega mladostnika preveliko breme.

Zato se nam na tem mestu odpirajo vprašanja: Ali smo od njih zahtevali preveč? Katere so pravzaprav vrednote današnjih mladostnikov, kaj je mladostniku dandanes sploh pomembno in kakšna je pri tem naša vloga oz. namen našega delovanja?

Svoje izkušnje, poglede in smernice za nadaljnje delo z mladostniki so nam predstavili:

  • Urška Peterca (Društvo Projekt Človek)
  • Jožica Hrovat (Srednješolski center Novo mesto)
  • Rok Bogataj (romsko društva Ternipe, Novo mesto)
  • Niko Okorn (romsko društvo Romano veseli, Novo mesto)
  • Mateja Petric (Posvetovalnica za učence in starše Novo mesto)
  • Jernej Picelj (Zavod Mavrični Bojevniki, Nov mesto)
  • Andreja Vukmir Brenčič (Strokovni center Planina)

 

Vsebina oz. dejstva, ki bi jih po posvetu izpostavili morda niso nekaj novega, so pa v tem obdobju pomembnejša, kot kadarkoli prej. Prav zato je pomembno, da smo jih izgovorili, slišali in se jih zavedli.

Predavatelji so med drugim izpostavili, da je »...Covid le odprl pokrov, da so prišle vse stiske na plano...«. (Jernej Picelj).
»To obdobje je tudi pokazalo, da je družba ranljiva, da so naši družinski sistemi ranljivi«. (Andreja Vukmir Brenčič).

Ali od mladostnikov zahtevamo preveč?
Mateja Petric pravi: »Da, zahtevamo preveč zlasti v kontekstu kaj danes šteje - biti prvi, najboljši, zmagovalec. Če mladostnik tega ne doseže, pot do stiske ni daleč«.


In kaj je torej pomembno?

Andreja Vukmir Brenčič je v svojem izčrpnem predavanju o varni navezanosti poudarila da je zelo pomembno, »da z mladostnikom ustvarimo stik, saj brez tega ne pridemo nikamor. Zanimajmo se za svet mladostnikov, za to kako oni doživljajo in čutijo, ne pa jim dopovedovati kaj naj čutijo in kako naj to izražajo«.

In še pomenljivo sporočilo posveta, kjer je Vukmir Brenčičeva nadaljevala:
»Mladi potrebujejo strukturo, a ta ne sme biti podana na osnovi moči. Mladostnike je potrebno usmerjati v opolnomočenje in v prevzemanje odgovornosti. Pri delu z njimi pa se moramo zavedati, da je v njihovi globini hrepenenje po povezanosti in pripadnosti«.

Zavedamo se, da se bomo s pečatom, ki ga je obdobje epidemije pustilo na mladostnikih, ukvarjali še veliko časa, ob enem pa tudi verjamemo, da smo s strokovnim posvetom dodali kamenček v mozaik, ki nam bo v pomoč pri nadaljnjem delu.

Hvala vsem, ki ste se udeležili strokovnega srečanja, predavateljem, sofinancerjem (MO Novo mesto, Občini Trebnje, MZ RS, MDDSZEM) in Knjižnici Mirana Jarca.